Kauwen met een reden
Tijdens het kauwen wordt in de hersenen van de hond endorfine 
(gelukshormoon) aangemaakt. Endorfine zorgt voor een ontspannen gevoel. Wat veel mensen niet weten is dat kauwen, naast een reinigende functie voor het gebit en het voorkomen van overgewicht, ook voor rust kan zorgen. In de natuur gebeurt dit na de jacht, als alle honden hebben gegeten, wordt er op een rustige plek uitgebuikt. Het laatste restje van de prooi (de huid of een bot) wordt opgegraven en de hele roedel begint in alle rust hieraan te knagen. Een kauwkluif na de maaltijd heeft ditzelfde effect en zorgt voor een rustmoment voor je hond.
Lichaamssignalen
Lip likken (tongelen)
Dit kleine gebaar zegt heel veel over je hond, op deze manier laten ze merken dat ze iets spannend vinden. Het is een vorm van hondencommunicatie. Een hond die zijn lippen likt laat op deze manier weten hoe hij zich voelt en probeert zichzelf te kalmeren.
- Bij stress.
- Bedreiging ervaren.
- Onzeker voelen.
- Gefrustreerd of verward.
- Agressie af te weren (van buitenaf).
- Persoon of dier kalmeren, om gevecht te voorkomen.
* Uitzonderingen gezondheid gerelateerde klachten: Misselijkheid, tandziekte of mondpijn.
Terwijl lip likken meestal wordt beschouwd als een onderdanig gebaar dat bedoeld is om te voorkomen dat agressie escaleert, is het nog steeds vaak een teken dat een hond gestresst en ongemakkelijk is in een situatie. Dit gebaar van verzoening kan de eerste poging van een hond zijn om het agressieve gedrag te stoppen (dat wil bijvoorbeeld zeggen om te voorkomen dat de eigenaar tegen hem schreeuwt). Dit betekent echter niet dat de hond niet defensief wordt als het agressieve gedrag aanhoudt. Dus als je een hond ziet likken. Geef hem ruimte om comfortabeler te worden. Tegelijkertijd kan het je behoeden voor een potentiële beet van een hond die de behoefte voelt om zichzelf te verdedigen.
Voeding
Voeding voor menselijke consumptie kun je beter niet aan je hond geven, met uitzondering van het juiste vlees. Er zijn zelfs bepaalde producten die extra schadelijk kunnen zijn voor je hond wanneer hij deze binnenkrijgt. Wanneer dit het geval is zul je je hond dan ook nauwlettend in de gaten moeten houden.
Hieronder een lijst met enkele dingen die je hond zeker niet binnen mag krijgen:
Uien en knoflook
- Prei
- Bieslook
Grapes:
- Druiven
- Rozijnen
- Steenvruchten
Noten & pitten:
- Macadamia
- Pinda's
- Walnoten
- Fruitpitten
Melk en zuivel producten:
- Melkproducten
- Kaas (in kleine hoeveelheden)
Overig:
- Varkensvlees (rauw)
- Tomaten
- Avocado
- Champignons
- Rauwe aardappelen
- Koffie
- Chocolade
Zoomies
Herken je dit: Je hond die uit het niets rondjes gaat rennen zonder doel? Veel mensen vinden dit leuk om te zien en denken dat dit spel of blijdschap is maar niets is minder waar. De welbekende 'zoomies' zijn een teken van spanning. Een hond moet zijn energie kwijt en als hij de kans krijgt gaat hij dit doen door heel snel rond te rennen. Als je hond dit doet, ga eens na wat je hem gevraagd hebt. Was dit onduidelijk? Weet hij niet zeker wat je wilt? Of is hij over de top excited?
Kokosolie
Kokosolie is 90% verzadigd vet. Wat bestaat uit 68% middellange-keten vetzuren. Deze vetzuren worden in het lichaam eenvoudig en snel door de darmen opgenomen. Dit is in veel gevallen effectiever en veiliger dan vele chemische middelen want:
- Verbetert de huid van je hond
- Kan huidaandoeningen zoals eczeem en atopische eczeem opruimen.
- Daarnaast kan het allergieën en een jeukende huid tegen gaan.
- Kokosolie kan vlooien, teken en mijten op afstand houden bij je hond.
- Verzacht en geneest droge, gebarsten kussentjes op de poten en elleboog eelt.
- Maakt de vacht glad en glanzend.
- Verwijdert hondengeurtjes.
- Kan gist- en schimmelinfecties, zoals candida voorkomen en of behandelen.
- Kan snijwonden verzachten en desinfecteren en wondgenezing bevorderen.
- Verbetert de spijsvertering.
- Kan de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen verbeteren.
- Ondersteund bij genezing van spijsverteringsproblemen.
- Vermindert de slechte adem van je hond.
- Kokosolie doodt en verdrijft parasieten bij je hond.
- Imuunsysteem
- Bevat krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmelmiddelen die infecties en ziekten voorkomen.
- Hormoonstelsel / stofwisseling
- Reguleert de suikerspiegel en kan diabetes helpen voorkomen of beheersen.
- Bevordert de normale schildklierfunctie.
- Verhoogt de energie en kan gewicht helpen te verminderen.
- Musculair-Skelet systeem (omvat alle spieren en bot structuren van het lichaam)
- Helpt met de opbouw van sterke botten.
- Verlicht ontstekingen en kan helpen bij klachten van artritis.
- Hersenen, ogen, oren en bek
- Bevordert een goede zenuw- en hersenfunctie.
- Helpt om oor- en ooginfecties op te ruimen.
- Helpt bij het verlichten van kennelhoest.
Hoeveel kokosolie per dag?
Als je kokosolie als dagelijks supplement gebruikt dan zou je per 5 kilo lichaamsgewicht 1 theelepel per dag kunnen geven. Gebruik bij voorkeur biologische kokosolie van een goed, betrouwbaar merk. Bij goedkopere merken kokosolie worden ook andere, minderwaardige vetten toegevoegd. Sommige honden vinden het heerlijk om de kokosolie van de lepel (of je handen) af te likken. Je kan hier ook een likmat voor aanschaffen, waar deze goed voor is lees je in de webshop
-
Hoewel kokosolie zeer gezond is moet je niet meer geven dan voorgeschreven. Bij te veel aan kokosolie kan een hond er dik van worden. Met mate gebruikt is het gezond.
*Ook als je hond een bepaalde ziekte, gevoelige darmen heeft of medicijnen krijgt, overleg dan altijd eerst met de dierenarts of kokosolie een goede toevoeging zou kunnen zijn.
Temperatuur
Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond boven de 40,5 graden is, spreken we van oververhitting. Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn. Helaas komt oververhitting regelmatig voor bij honden. Het kan ontstaan door een te warme omgeving, benauwdheid, beweging en stress. Senioren honden, honden met overgewicht en kortsnuitige honden lopen extra risico op oververhitting.
Symptomen oververhitting
- Overmatig hijgen
- Overmatig kwijlen
- Sloomheid
- Paniek
- Bewusteloos
- Hoge lichaamstemperatuur
16º C Geen risico's.
18º C Geen risico's.
21º C. Weinig risico's maar let wel op.
24º C Mogelijk te warm, afhankelijk van het ras.
26º C Mogelijk te warm, afhankelijk van het ras.
29º C Gevaarlijk warm mogelijk, wees voorzichtig.
32-35º C Mogelijk levensbedreigend warm,
blijf niet lang buiten met je hond.
+1 indien je hond overgewicht heeft
+1 indien je hond een korte snuit heeft
+1 indien jonger dan 6 maanden
+1 indien je hond op leeftijd is
-1 indien je hond volledig in de schaduw is
-1 indien er vers water is
Tips:
1. Doe het rustig aan
Zorg dat je huisdier het rustig aan doet. Stel wandelen of fietsen met je hond even uit tot het wat koeler is en pas de lengte van de route aan. Zo voorkom je niet alleen overmatige inspanning, maar ook dat je hond zijn voetzolen brandt aan het asfalt, tegels of zand. Probeer je hond wat te remmen als deze op warme dagen veel activiteit vertoont. Ook dieren luisteren niet altijd goed naar hun lichaam. Houdt je hond van zwemmen? Laat hem dit alleen doen als hij daarna de schaduw in kan en houd er rekening mee dat dieren ook in het water oververhit kunnen raken.
2. Geen natte rug
Verkoeling aan de pootjes en buik van je dier is heerlijk, maar zorg ervoor dat de rug droog blijft. Een natte vacht op de rug kan juist ontzettend warm worden. Het water op de tong verdampt door de langsstromende lucht en zo koelt de hond af. Mensen koelen af door te zweten. Maar wij kunnen over ons hele lichaam zweten en honden verdampen vocht alleen via de tong en de slijmvliezen in de mond en de neus. Daarom kunnen honden veel lastiger hun warmte kwijt en lopen ze een hoger risico op oververhitting.
3. Creëer een koele plek
Veel honden liggen graag in de zon, maar bij warmere temperaturen is het beter om in de schaduw te blijven. Zorg daarom voor voldoende schaduwplekken. Zoals een parasol of een laken spannen. Blijft je hond toch in de zon liggen? Spoor hem dan aan om te verplaatsen zodat oververhitting kan worden voorkomen. Ook een koelmat of een koelkraag helpt om verkoeling te creëren. TIP: Heb je stoeptegels in je tuin, zorg voordat je hond naar buiten gaat dat je deze nat hebt gemaakt met water. Zo kunnen de voeten van je hond niet verbranden door de hete tegels. Of loop er eerst zelf met je blote voeten over heen om te voelen of het te warm is.
LET OP: de vloeistof in een koelmat is enorm giftig voor je hond.
4. Maak een hondenijsje
Verkoelend voor je hond op een warme dag. Zo krijgt hij extra vocht binnen, koelt af en het zorgt ook nog eens voor ontspanning doordat hij hier rustig aan kan likken. Dit kun je maken door water, kokosolie of zijn brokken in een laagje water in te vriezen. Bijvoorbeeld in een bakje, ijshouder of hiervoor de praktische likmat te gebruiken, die tevens voor meer doeleinden geschikt is.
5. Zorg voor voldoende water
Op warme dagen is het extra belangrijk voor je huisdier om goed te drinken. Vers water zet aan tot drinken, dus ververs het water van je hond. Als je hond slecht drinkt, kun je wat water door zijn voeding mengen en op meerdere plekken in en om het huis waterbakken neerzetten. Hoe vaker hij een waterbak tegenkomt, des te vaker hij zal drinken.
LET OP: Watervergiftiging
Water drinken is belangrijk, maar te veel water drinken is gevaarlijk. Let er op dat je dier niet te veel water achter elkaar binnenkrijgt en hierdoor een watervergiftiging oploopt. Waardoor de maag uit kan zetten en zelfs accuut kan springen. Wees hier zeer alert op, zeker bij zwemmen en spelletjes met water. Symptomen van watervergiftiging zijn o.a. braken, lusteloosheid, opgezette buik, overmatig kwijlen, verwijde pupillen en stuipen. Neem bij twijfel direct contact op met je dierenarts.
Snuffelen
Honden hebben een fantastisch reukvermogen. Dit komt mede dankzij het hoge aantal zenuwcellen en reukreceptoren in hun neus. Mensen hebben bijvoorbeeld maar zo’n 5 miljoen reukreceptoren, terwijl honden er circa 220 miljoen hebben. Hierdoor kunnen honden gemakkelijker verschillende geuren onderscheiden.
Snuffelen verlaagt het hormoon cortisol bij honden. Cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Daarnaast draagt snuffelen bij aan de aanmaak van endorfine, dopamine en oxytocine in het lichaam van de hond. Endorfine werkt stressverlagend en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat de hond zich tevreden en beloond voelt.
Snuffelen is mentale stimulatie voor een hond. Het kost de hersenen veel werk om geuren te herkennen, te onderscheiden en alle informatie te verwerken. Niet alleen vindt de hond het fijn om veel te snuffelen, als baasje kun je daarna dus profiteren van een voldane en kalme hond. Zo zijn er verschillende denkspelletjes waarin snuffelen centraal staat.
Bijvoorbeeld:
- Geef zijn eten in een snuffel mat
- Snoepjes verstoppen opbouw:
1. Laat je hond zien waar je de snoepjes neerlegt. En geef het commando zoek.
2. Vervolgens breid je uit naar meerdere plekken.
3. Leg de snoepjes meer uit het zicht.
4. Op meerdere plekken én uit het zicht.
5. Je kan uitbreiden naar plekken verder weg, in de hoogte of tussen andere geuren.
https://www.hondendeskundige-bvb.nl/weetjes